YLEISTÄ TIETOA

 

 

Kun ulkomaalainen suunnittelee matkaa Suomeen, on hyvä tarkistaa mahdollinen viisumitarve.

Yritysten kutsuessa liikekumppaneitaan Suomeen Visumservice palvelee Schengen-viisumin hankinnassa.

 

EU:n tai ETA:n ulkopuolisista maista saapuva matkustaja saattaa tarvita viisumin Suomeen. Ulkomaalaisen viisumitarpeen voi tarkistaa tästä listasta.  Suomeen saapuva matkustaja, joka tarvitsee viisumin, voi hakea Schengen C-viisumia, joka oikeuttaa yhteen enintään 90 päivän oleskeluun.

 

Katso lisätiedot valitsemalla valikosta "Suomi" ja "Business-viisumi"

 

 1.  

   

  Näin haet Schengen-viisumia:

   

  1 Kutsuva yritys Suomessa täyttää tämän lomakkeen.

   

  Visumservice ottaa yhteyttä viisumin hakijaan ja antaa selkeän lomakkeen hakijalle täytettäväksi.

  Visumservice tarkistaa oikean viisumityypin ja siihen tarvittavat liitteet, täyttää hakijan puolesta virallisen Schengen-viisumihakemuksen ja varaa tapaamisajan. Kutsuva yritys saa lisätietoa kutsukirjeestä ja muista vaadituista asiakirjoista.

   

  2 Hakemuksen jättäminen

  Viisumin hakijan on henkilökohtaisesti asioitava asuinpaikkansa lähetystössä tai viisumikeskuksessa ja toimitettava sinne passi ja vaaditut asiakirjat. Hakijan on itse suoritettava palvelumaksu lähetystössä tai viisumikeskuksessa.Visumservice tulee ilmoittamaan kaikki tarkat tiedot asiointia varten ja ohjeistamaan hakijaa siitä, mitkä asiakirjat on otettava mukaan lähetystökäynnille.

   

  On hyvä muistaa, että puuttelliset asiakirjat saattavat aiheuttaa pitkittyneen viisumikäsittelyn tai hakemuksen hylkäämisen.

   

   

  3 Päätös viisumista ja passin palautus

  Viisumin hakijan on mahdollista noutaa passi samasta paikasta kuin minne hän toimitti hakemuksensa. Lähetystön sijainnista riippuen passi on mahdollista toimittaa takaisin kuriirilla. Suosittelemme, että viisumin hakija ottaa matkalle mukaan tärkeimmät asiakirjat kuten matkavakuutuksen ja kutsukirjeen.

   

   

  Viisumihakemusta varten tarvitaan:

   

  • Viisumihakemuslomake allekirjoitettuna

  • Passivalokuva

  Yksi värillinen passivalokuva, tiedot hyväksytystä valokuvasta tässä

  • Passi

  Passin on oltava voimassa vähintään kolme (3) kuukautta suunnitellun matkan jälkeen ja sen tulee olla myönnetty viimeisten kymmenen (10) vuoden aikana.

  • Matkavakuutus

  Matkavakuutuksen tulee olla voimassa haetun viisumin ajan ja sen tulee kattaa koko Schengen-alue. Vakuutuksen korvaussumman on oltava vähintään EUR 30.000 ja vakuutuksen on katettava äkillisestä sairastumisesta ja tapaturmasta aiheutuneet kustannukset (myös potilaan kotiinkuljetus) sekä kotiuttamiskustannukset kuolemantapauksen sattuessa.

  • Muut asiakirjat

  Vaaditut liitteet vaihtelevat maakohtaisesti. Edustusto voi pyytää erilaisia asiakirjoja, joilla voi osoittaa suunnitellun oleskelun tarkoitus, edellytykset ja kesto. Tällaisia asiakirjoja voivat olla esimerkiksi matkaliput, vahvistettu hotellivaraus, yksityinen kutsu tai virallinen kutsu.

  • Kutsukirje

  Kutsukirje on vapaamuotoinen asiakirja, josta tulee käydä ilmi kutsuvan yrityksen tai yksityisen henkilön yhteystiedot sekä kutsuttavan tiedot, kuten nimi, syntymäaika, osoite, passin numero, matkan tarkoitus ja kesto.

  • Todistus riittävästä maksukyvystä

  Matkaan liittyvien kustannusten kattamiseksi henkilöllä on oltava riittävästi varoja suhteessa oleskelun kestoon ja tarkoitukseen sekä elinkustannuksiin matkakohteessa. Suomessa tämä määrä on EUR 30 matkapäivää kohden.

  • Haastattelu

  Edustusto voi pyytää hakijan henkilökohtaiseen haastatteluun selvittämään matkan tarkoitusta.

   

  Hakijalta voidaan pyytää myös muita selvityksiä, kuten matkareittiin, kulkuneuvoihin ja paluumatkaan, toimeentuloon sekä varallisuuteen ja työpaikkaan liittyviä asiakirjoja.

   

  Hyvä huomioida

   

  • Mikäli matkasuunnitelmissa on tarkoitus vierailla Schengenin alueella, poistua sieltä ja palata uudestaan, on haettava kaksikerta- tai monikertaviisumia. Samat tiedot tulee käydä ilmi kutsukirjeestä ja matkavarauksista.

  • Jos matkan aikana on tarkoitus vierailla useammassa Schengen-alueen maassa, hakemus tulee jättää päämatkakohteen lähetystöön tai viisumikeskukseen.

  • Seuraavien maiden kansalaisten kohdalla pätevät erityiset viisumihelpotussopimukset: Albania, Armenia, Azerbaidzan, Bosnia ja Herzegovina, Georgia, Makedonia, Kap Verde, Moldova, Montenegro, Venäjä, Serbia ja Ukraina. Lisätietoa näiden maiden sopimuksista saa Euroopan komission sivuilta (englanniksi).

   

  Käsittelyaika

  Käsittelyaika vaihtelee tapauskohtaisesti. Viisumihakemus tulee jättää vähintään 15 päivää ennen matkaa ja hakemuksen voi jättää korkeintaan kolme (3) kuukautta ennen suunniteltua matkaa.

   

  Kun viisumiprosessi on aloitettu ja hakemus toimitettu lähetystöön tai viisumikeskukseen, käsittelyaika on 7-60 päivää tapauksesta riippuen. Tavallisesti business-viisumin päätöksen saa 15 arkipäivän aikana.

   

   

  Visumservice-käsittelymaksu: EUR 250 (+24%alv)